De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Membraangevels bieden fascinerende, driedimensionale ontwerpmogelijkheden

 

"This is Holland" is een nieuwe attractie in het Amsterdamse museumlandschap: Sinds het najaar van 2017 wordt hier de Hollandse geschiedenis op een fascinerende manier gepresenteerd.
Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de presentatie van Nederland in vogelvluchtperspectief met behulp van een complexe digitale technologie.
De animatie is een uitgekiende mix van 3D-simulatie en de bewegingstechnologie van een vluchtsimulator om de bezoekers te informeren via een aantrekkelijke les over het land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt.

Foto : © Buitink Technology
Foto : © Buitink Technology

Renovatie met een ronde membraangevel
In de 24 meter hoge toren waren voorheen kantoren gevestigd op het voormalige bedrijfsterrein van de Shell-groep, dat geleidelijk aan verstedelijkt.
Het volume is onderverdeeld in 3 verdiepingen boven een transparante plint.
Om binnen in het gerenoveerde gebouw een opvallend effect te verkrijgen, is het gebouw van bijzondere microklimaatgevels voorzien.
Hiervoor koos Mopet Architecten voor een geventileerde gevelconstructie bestaande uit de kleurrijke gevelstrook Stamisol Color en Soltis FT voor de bekleding van het gevelmembraan: een netvormig composietmateriaal dat tussen aluminium profielen is gespannen en dat door de kleurkeuze voor de gevelstrook op de tweede verdieping van gedaante verandert.
Voor het gevelraster werden parallellogrammen ontworpen, die aan de gevel een dynamisch karakter verlenen en op een offensieve manier naar boven wijzen.

De gevelbescherming
Ondanks de grote vrijheid van vormgeving moesten de architecten en gevelbouwers ook zorgen voor een goede bescherming van de buitenbekleding.
Dankzij de bijzonder hoge UV-bestendigheid is de in Zwitserland geproduceerde gevelstrook Stamisol Color het beste materiaal voor een efficiënte bescherming tegen weersinvloeden en een duurzame thermische isolatie.
De hoge diffusie-openheid zorgt voor een optimaal binnenklimaat en een goede afvoer van eventueel resterend vocht.
Een groot voordeel van Stamisol Color is ook de allesomvattende tienjarige garantie die in acute gevallen niet alleen de vervanging van het materiaal dekt, maar ook alle renovatiewerkzaamheden voor een volwaardig herstel van de gevel.

Het gevelmateriaal voor de meest veeleisende vormgeving
Voor dit ronde gebouw was het gevelmembraan Soltis FT de meest geschikte oplossing, aangezien het dankzij de buigzaamheid van het materiaal, het geringe gewicht en een bijna onbeperkte plasticiteit ook ontwerpen met gebogen lijnen of stralen mogelijk maakt, zoals in dit project dat dubbel gekromde gevelelementen bevat.
Door de hoge kwaliteit van de composietmembranen die door de uitstekende dimensionale stabiliteit, scheurweerstand en UV-bestendigheid wordt verkregen, kan men zeer grote vormen creëren.
Zo kon een opvallende gevel in de vorm van facetten tot stand worden gebracht, die perfect aansluit op het innoverende profiel van het museum.

Projectgegevens
Gebruiker: This is Holland BV
Bouwheer: J.P. van Eesteren
Gevelmaterialen: Gevelstrook Stamisol Color van Serge Ferrari; Gevelbekleding Soltis FT381 van Serge Ferrari
Architect: Mopet Architecten
Gevelinstallatie: Buitink Technology

Copyrighths:
Foto’s: © Buitink Technology
Architect: Mopet architecten

Vraag informatie aan van SERGE FERRARI
 
Om meer informatie aan te vragen van SERGE FERRARI kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.