De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Twee staalbouwprijzen voor OFFICE Kersten Geers David Van Severen (cat. C en F)

 

Faculteitsbibliotheek UGent – laureaat in categorie C
De nieuwe bibliotheek voor de vakgroep Architectuur en Stedenbouw aan de Universiteit van Gent is opgevat als een groot paviljoenachtig meubel met drie verdiepingen, dat de ruimte onder het balkon in de voormalige practicumzaal inneemt.
De perimeter van de bibliotheek wordt gevormd door kasten, met andere woorden door boeken zelf.
Door op het ritme van de perimeter een hekwerk te schuiven wordt de collectie wel of niet toegankelijk, om zodoende de boeken te beschermen bij andere activiteiten, zoals recepties, lezingen, enzovoort.
Met een hart-op-hart afstand van 1 meter profileren slanke stalen vinnen van 6 mm dikte zich als de portieken van een rondgang die vele functies in zich draagt.
Binnenin de betreedbare ‘wandkast’ is een modulaire, geplooide plaat ingezet als vloerplaat, boekenplank, traptrede en bureau- blad.
Het was zaak de constructie zo fijn gedetailleerd, elegant en licht mogelijk te houden, terwijl ze toch het gigantische gewicht van boeken moet opvangen.

Motivatie van de jury
Dat ritmering en materiaalgebruik van de bestaande borstwering werd overgenomen, werd door de jury geapprecieerd.
De boekenkast over meerdere verdiepingen en staalstructuur zijn ontworpen als één geheel.
Een verplaatsbaar hekwerk ter bescherming van de boeken laat toe de ruimte ook voor andere activiteiten te gebruiken.

OFFICE Kersten Geers David Van Severen - © Foto :  jvdb - infosteel
OFFICE Kersten Geers David Van Severen - © Foto : jvdb - infosteel

Drooghal Arbor - Laureaat Categorie F
De voornaamste functie van dit industriële gebouw voor een plant- en boomkwekerij, is het droog houden van de planten voor ze verplaatst worden.
Dit vereist enkel een luchtstroom en beschutting tegen de regen.
Het gebouw is bijgevolg ontworpen als een geperforeerd omhulsel met een gesloten dak.
Met de plantensilhouetten die door de perforaties schijnen, krijgt de gevel ’s nachts een bijna onwerkelijke uitstraling.
De eenvoudige geometrie van het plan - een samenstelling van twee rechthoekige driehoeken - geven het gebouw een veranderend volume vanuit verschillende plekken op en rond de site.
De eenvoudige structuur bestaat uit geschilderde gelamelleerde houten spanten en stalen kolommen - kokerprofielen van 40 bij 40 centimeter - waarop de stalen dubbelzijdig voorgelakte en geperforeerde gevelbekleding, is bevestigd.
Omdat de goot achter het gevelvlak is aangebracht, was het mogelijk de gevelpanelen ruw af te schuinen om het primitieve karakter van het project te benadrukken.

Motivatie van de jury
Sterk in zijn eenvoud, maar met grote finesse. Het schuin leggen van het dak heeft een enorme impact.

Vraag informatie aan van INFOSTEEL VZW/ASBL
 
Om meer informatie aan te vragen van INFOSTEEL VZW/ASBL kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.