De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Géén groot voetbalstadion zonder Serge Ferrari

 

Op 14 juni begon het Wereldkampioenschap in Rusland.
De groep Serge Ferrari was een belangrijke speler in de realisatie van het dak van het nieuwe stadion.
Rostov-on-Don, dat op 18 april wordt ingewijd en 5 matchen zal organiseren, waaronder één van de achtste finales.
Een uitdaging die het Flexlight Xtrem TX30 composietmembraan aangaat, op een totale oppervlakte van bijna 50.000 m2.

Het stadion, op de linkeroever van de Don, werd toevertrouwd aan Cabinet Populous, wereldberoemd om zijn vele prestaties op het gebied van sportinfrastructuur.
Serge Ferrari, die ook composietmaterialen heeft geleverd voor vele sportprojecten over de hele wereld, heeft meermaals met dit ontwerpbureau samengewerkt, ondermeer voor de Olympische Spelen in Londen, het Grand Stade de Lyon of de Arena Las Dunas de Natal in Brazilië.

Foto : Rostov stadion
Foto : Rostov stadion

De originele architectuur past perfect in de omgeving van dit Kozakkenland en maakt deel uit van een uitgebreider stedenbouwkundig project dat uiteindelijk residentiële, culturele, recreatieve en zakelijke projecten gaat omvatten.
Deze transformeerbare arena, met een capaciteit van 45.000 zitplaatsen, zal na het WK worden aangepast aan de plaatselijke behoeften en worden teruggebracht tot 25.000 plaatsen.
FC Rostov, winnaar van de Russische Beker van 2014, is in dit stadion gevestigd.

Flexibele composietmaterialen laten toe om bochten in het dak te verwerken, die refereren aan de golven van de Don.
Met zijn golvende contouren, dekt dit golvende deken de vier tribunes toe. Het ontwerp maakt gebruik van de nieuwste constructietechnologieën.
Het stadion moest ook voldoen aan ecologische bouwnormen, gebaseerd op de principes van ergonomie, ecologie en economie van natuurlijke hulpbronnen.

Bijna 50.000 m2 Flexlight Xtrem TX30-IV-membraan Het dak bestaat uit 46 segmenten (stalen hoepels) bedekt met Flexlight Xtrem TX30-IV, onder spanning gehouden door een systeem van stalen kabels, bevestigd aan kolommen die op de buitenomtrek zijn aangebracht.
Dit zeer resistente membraan, dat bijzonder goed is aangepast aan het klimaat in de regio, zorgt ervoor dat deze vaste panelen bestand zijn tegen zware sneeuwbelastingen en tegen harde wind.
De keuze werd, naast de esthetische kwaliteiten, ook bepaald door de extreme duurzaamheid (meer dan 30 jaar), de bestendigheid tegen vervuiling dankzij de crosslink pvdf-lak en het verkrijgen van het brandcertificaat van Gost (brandvereiste in Rusland voor grote projecten).
Dit membraan optimaliseert het comfort van toeschouwers door tweemaal zoveel natuurlijk licht te bieden als standaard PVC-membranen en twee keer zoveel thermische bescherming als glas / PTFE.
Tenslotte zorgt de recyclebaarheid ervoor dat dit membraan aan de milieueisen van het project kan voldoen.

Flexlight Xtrem TX30, lichtheid en duurzaamheid
De Serge Ferrari-groep is al sinds 1973 bedenker van innovatieve, flexibele composietmaterialen en heeft al heel wat sportprojecten over de hele wereld gerealiseerd, dankzij de kwaliteit van haar producten en de unieke en onderscheidende technologie, de Précontraint.
Het Flexlight Xtrem TX30 IV-membraan maakt deel uit van de nieuwste generatie flexibele composietmaterialen van Serge Ferrari, speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de mechanische en esthetische duurzaamheidseisen van de meest veeleisende projecten.
Naast de voordelen van de unieke technologie van de Franse industriële groep, combineert dit membraan een ultrabestendige coatingformulering en een gecrosslinkte oppervlaktebehandeling met CROSSLINK PVDF.
De CROSSLINK-formulering van dit materiaal is een echte technologische doorbraak, geïnspireerd op verknoopte EPOXY-behandelingen die eerder waren voorbehouden aan onbuigzame materialen.
Zijn weerstand tegen oxidatie en erosie als gevolg van klimatologische agressies (UV, regen, sneeuw) op de lange termijn, maakt het mogelijk om zijn structurele en esthetische prestaties gedurende meerdere decennia te behouden.
Deze ontwikkeling heeft een rigoureuze koers gevolgd, gevalideerd door de experts op het gebied van fotoveroudering van polymeren.
Met behoud van de voordelen als licht gewicht, flexibiliteit en translucentie, uniek voor flexibele composietmaterialen, laat het Flexlight Xtrem TX30-membraan een lichtgewicht architectuur toe.
De PRECONTRAINT-technologie van Serge Ferrari zorgt voor een perfecte dimensionale stabiliteit, waardoor deze architectuur met de unieke vormen kan worden gerealiseerd.

Identiteitskaart Rostov stadion
Capaciteit : 45 000/25 000 plaatsen
Totale oppervlakte : 137 477 m2
Architecten: Cabinet Populous (UK), Federal state Unitary Entreprise «Sport- Engineering », IGM
Algemene aannemer : ZAO Crocus International
Studiebureau membranen: Tensaform (Turkije) Inhuldiging project : 18 april 2018

Vraag informatie aan van SERGE FERRARI
 
Om meer informatie aan te vragen van SERGE FERRARI kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.