De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Nieuwe gevel verandert wooncomplex in pronkstuk van Pendrecht

 

Woningbouwcoöperatie Woonstad heeft het complex Korpersteijn in de Rotterdamse wijk Pendrecht gerenoveerd.
Bij een complete gevelrenovatie is de oude vliesgevel vervangen door een moderne versie met glazen lamellen.
Maar de echte magie vindt hierachter plaats: Rockpanel gevelbekleding met een verticale schijnvoeg geven het gebouw een compleet nieuwe, rustige en tijdloze look.
Heel Rotterdam neemt voor 2050 afscheid van aardgas. Pendrecht is een van de eerste wijken waarmee wordt gestart.
Stap voor stap sluit woningcorporatie Woonstad haar woningbestand in deze beroemde stedenbouwkundige wijk aan op stadswarmte.
Appartementencomplex Korpersteijn was aan de beurt. Omdat het pand uit de jaren ’70 sterk verouderd was, lag er ook een uitdaging om het uiterlijk van het gebouw te verbeteren, vertelt architect Jurgen Reichard van A3 Architecten.

“De balkonzijde van het complex hebben we onveranderd gelaten, op schilderwerk en nieuwe balkonhekken na. De galerijzijde is een ander verhaal. Het complex had hier bij de bouw een vliesgevel gekregen van glazen platen en stalen zetwerk.
Ter hoogte van de consoles was het geheel helemaal open zodat er goed geventileerd kon worden in het geval van brand. Die strook zorgde ook voor enorm veel inwatering bij regen uit een bepaalde hoek. En een van de laatste dingen die je bij een seniorenflat wil, is een natte en gladde galerij. “

Foto's : Copyright: ROCKWOOL B.V. / Rockpanel
Foto's : Copyright: ROCKWOOL B.V. / Rockpanel

Moderne vliesgevel met glazen lamellen
“De oude vliesgevel hebben we daarom in zijn geheel vervangen voor een moderne variant met gefixeerde, glazen lamellen die zorgen voor voldoende ventilatie, maar tegelijkertijd het weer buitenhouden.
Om te zorgen dat het gebouw haar oude gezicht niet helemaal kwijtraakt, hebben we ook nu gewerkt met verschillende dichte metalen zetwerkcassettes met een lichtgrijze poedercoating.
Het lijnenspel hiervan verwijst naar de oude gevel, maar dan in een jasje dat bij nu past.”

Nieuwe gevel van Rockpanel Colours met verticale schijnvoeg
De woninggevel is vervolgens bekleed met gevelbekleding van Rockpanel met een verticale belijning. “De oude woninggevel was opgebouwd uit een combinatie van meerdere dichte panelen en raamvlakken, die samen een onrustig, druk patroon vormden. We wisten dus al gauw dat we deze indeling wilden versimpelen. Dankzij een eenvoudigere vlakverdeling is dat uitstekend gelukt. Door een warme tint en verticale belijning is de gevel veel rustiger én moderner.”

Rockpanel Colours: ongeventileerde opbouw mogelijk
De keuze viel op gevelplaten van Rockpanel omdat deze ook ongeventileerd kunnen worden toegepast, vertelt projectmanager Boy Schamhart van aannemer Constructif. “Je hoeft met Rockpanel Colours niet altijd een geventileerde achterconstructie te maken, waardoor je veel vrijer bent in je detaillering.
Vooral bij renovatieprojecten kan dat fijn zijn, omdat je compacter kunt werken en met dezelfde ruimte een grotere energetische winst kunt behalen.
Daarnaast werkt het natuurlijk ook nog een tikkeltje duurzamer, omdat je minder materiaal nodig hebt voor je gevelopbouw.”
“We waren bovendien erg te spreken over de kleur die de schijnvoeg na verloop van tijd krijgt”, vertelt Schamhart. “Direct na het frezen heb je een heel groene voeg.
Gelukkig verkleurt deze voeg na en paar weken tot een mooie, warm bruine kleur. Deze past perfect bij de lichte kleur van de Rockpanel Colours.”

Eenvoudig op maat te zagen
Het was voor eigenaar Henk Simonse van afbouwbedrijf Simonse B.V. het eerste grote project met Rockpanel gevelbekleding. Met name door de rechttoe-rechtaan montage smaakte het naar meer. “De gevelpanelen hebben om de tien centimeter een verticale schijnvoeg van 1,5 millimeter diep en 10 millimeter breed.
De grootste uitdaging voor ons? Zorgen dat deze voeg mooi doorliep over de gehele gevel. De gevel had vroeger bovendien verschillende kozijnvlakken.
Dat vroeg achter de tekentafel tot aan een proefwoning om flink wat denkwerk om alles netjes gelijk te trekken. Gelukkig was de montage van de gevelplaten zelf vervolgens een fluitje van een cent. De platen zijn licht van gewicht en ijzersterk. Je maakt ze met een speciaal zaagblad eenvoudig op maat, en schiet ze vervolgens met nagels vast op de houten constructie.”

Sterke samenwerking
Simonse is erg enthousiast over de samenwerking met Rockpanel. “Het is toch ons eerste grote project, dan zijn de begindagen toch spannend. Het Rockpanel-team stond gelukkig altijd klaar met advies en ondersteuning. Ze zorgden voor uitgebreide begeleiding bij de installatie, en hebben meegekeken tot op de bouwplaats naar de verdeling van de platen, bevestiging en beste uitvoering.”
Deze goede samenwerking betaalt zich uit in een geweldig resultaat, vertelt Reichard. “Het pand staat er weer geweldig bij. Vooral als het wat donkerder is, en de belichting in de glazen gevel de kleuren van de Rockpanel-platen letterlijk in de schijnwerpers zet. Korpersteijn is nu weer een gebouw waarvan de bewoners jarenlang kunnen genieten."

*Disclaimer: Door wijzigingen in ons assortiment is het mogelijk dat de in deze case study getoonde ontwerpen niet meer leverbaar zijn. Neem bij twijfel gerust contact op met ROCKPANEL.

Cobosystems biedt bestekteksten aan voor het gamma van Rockpanel, ook op bestekservice.be :

Voor bestekservice KLIK hier

Vraag informatie aan van ROCKPANEL
 
Om meer informatie aan te vragen van ROCKPANEL kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.  
     


Zie voor andere relevante zoekbegrippen ook:
(41)Rm1 - Gevelafwerkingen, platen, MW