De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Project Sydhavnen – school, bij Kopenhagen met Rockpanel Colours

 

In Sydhavnen (Zuidhaven), een wijk van Kopenhagen, staat een school die grensverleggend en uniek is.
De architectuur weerspiegelt de visie van de school: een verbindende factor vormen tussen de stad, de haven en de gemeenschap.

Een ontmoetingsplek voor de hele gemeenschap
JJW Arkitekter, het architectenbureau dat tekende voor het ontwerp van het schoolgebouw, had een duidelijk doel voor ogen.
Het moest niet alleen een leerplek, maar vooral een ontmoetingsplek worden die openstond voor de hele stadsgemeenschap en de haven.
Het uitgangspunt was: het creëren van een fysieke verbinding met de stad die de interactie tussen studenten, hun familie en het brede publiek moest stimuleren. En dat is gelukt.

Op de eerste en de tweede verdieping zijn plekken gemaakt die ruimte bieden aan praktijkklassen, muzieklokalen en eetruimtes en die ook toegankelijk zijn voor het publiek.
Een grote buitentrap nodigt uit om elkaar te ontmoeten en legt de fysieke verbinding met de haven die fungeert als extra buitenlokaal.
De ruimte op de daken is benut voor de aanleg van speelterreinen waar iedereen zich sportief en recreatief kan uitleven.

Projectarchiect Lars Lindeberg licht zijn visie toe: “Net als de stad zelf herbergt het gebouw een gelaagde verscheidenheid aan publieke, semipublieke en private ruimtes met overlappende functies in verschillende hoogtes en afmetingen.
Die diversiteit speelt in op de behoeften van de verschillende leeftijdsgroepen in de school en voorziet in ruimtes voor bijeenkomsten, klassikaal onderwijs, groepstaken en individuele activiteiten.”

Een gevel als in een sprookje
Het idee achter het gebouw was om ruimtelijkheid en dynamische verandering over te brengen – eigenschappen die horen bij een scboolomgeving.
Dit is gerealiseerd door twee zichtbare lagen toe te passen op de buitenkant van het gebouw.
Er is een kunstwerk te zien op de Rockpanel-gevelplaten die achter latten van gerecycled aluminium zitten.
Het artistieke ontwerp bestaat uit kleuren, tekeningen en tekstfragmenten uit de beroemde sprookjes van de Deense dichter Hans Christian Andersen.
Het resultaat is een levendige gevel die steeds nieuwe perspectieven biedt, afhankelijk van de hoeveelheid daglicht en hoe de toeschouwer kijkt naar het gebouw.

Project Sydhavnen – school, bij Kopenhagen met Rockpanel Colours

Toekomstbestendig en van nature duurzaam Volgens Jørn Kiesslinger, architect en DGNB-auditor bij JJW Arkitekter, is het steeds belangrijker om aandacht te besteden aan de levenscyclus van bouwmaterialen, aangezien we steeds meer richting een circulaire economie gaan. In deze context vindt hij Rockpanel plaatmateriaal een goede oplossing.
Hij vertelt: “Rockpanel gevelbekleding heeft een duidelijk productvoordeel in de nieuwe economie.
Het is mogelijk om de platen te recycelen en (deels) te gebruiken als grondstof voor nieuwe gevelpanelen.
Als architecten gericht op duurzaamheid, zien we graag dat zo’n gesloten levenscyclus werkelijkheid wordt.”

Projectinformatie
Producten - Rockpanel Colours
Architect - JJW Arkitekter
Klant - Skole Sydhavnen
Artistiek ontwerp - Peter Horst Henkel

Cobosystems biedt bestekteksten aan voor het gamma van Rockpanel, ook op bestekservice.be :
Voor bestekservice KLIK hier
of bekijk Rockpanel op cobosystems.be

Vraag informatie aan van ROCKPANEL
 
Om meer informatie aan te vragen van ROCKPANEL kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.  
     


Zie voor andere relevante zoekbegrippen ook:
(41)Rm1 - Gevelafwerkingen, platen, MW