De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Schoolvoorbeeld uitstekende isolatie voor de legendarische Europese site Jean Monnet

 

De uitbreiding van het Jean Monnet-huis Bazoches-sur-Guyonne werd op een uitstekende manier uitgevoerd.
De isolatie van het gebouw is perfect afgestemd op de wensen van zowel de eigenaar, de bouwheer als de toekomstige bewoners.
Het resultaat is een bijzonder efficiënt en zuinig gebouw, met een passivhaus-label als bewijs.

Het Jean Monnet-huis is een mythische plek, een symbool voor Europa.
Daarom maakte het Europees Parlement er een gedenkplaats van. Bezoekers kunnen er kennismaken met de werking van de Europese Unie én de woon- en werkomgeving van een van de architecten van het hedendaagse Europa ontdekken.

Het huis staat voor vrede en Europese eenheid, maar ook voor vooruitgang.
Het is uitgebouwd als een permanente en multimediale tentoonstellingsruimte, waar heel wat activiteiten en evenementen plaatsvinden.

Het was dan ook belangrijk om de sprekers van deze evenementen te kunnen ontvangen in een kader dat aansluit bij de ambities van Europa.
Duurzame ontwikkeling, energiebesparing, gebouwprestaties en comfort voor de bewoners waren de vereisten voor de bouw van deze uitbreiding.
Het huis omvat 32 kamers, een polyvalente zaal, een keuken en technische lokalen.
Het geheel telt drie niveaus, goed voor een vloeroppervlakte van 500 m2.

©M3 Architectes Luxembourg - ©BananaRepublicOffice - site Jean Monnet
©M3 Architectes Luxembourg - ©BananaRepublicOffice - site Jean Monnet

Atypische constructie en passivhaus-label
Door de directe nabijheid van het Louis Carré-huis van Alvar Aalto valt de site binnen de beschermde perimeter van een geklasseerd historisch monument, maar ook binnen de beschermde perimeter van de natuurgebieden en -monumenten van de vallei van de Guyonne.
De dubbele uitdaging: deze nieuwe accommodatie integreren in een heterogeen architecturaal geheel en het passivhaus-label behalen.
Passivhaus is een alomvattend concept voor de bouw van gebouwen met een zeer laag energieverbruik.
Passivhaus-gebouwen maken energiebesparingen tot 90% mogelijk ten opzichte van een conventioneel gebouw, terwijl ze toch een hoog comfortniveau bieden.

Om dit te realiseren moeten energie-efficiënte bouwcomponenten worden gebruikt, die onder andere een verbeterde thermische isolatie garanderen.
Het is de bedoeling een volledig hermetisch gesloten omhulsel te bouwen om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken, alle koudebruggen te elimineren en een perfecte luchtdichtheid te garanderen.
Daarom moet uiterst zorgvuldig worden omgegaan met de verschillende verbindingen tussen de elementen van de constructie. 
De isolatie moet zonder "zwakke plekken" rondom het hele gebouw worden aangebracht om koude zones en warmteverlies te voorkomen, en tegelijk schade door vochtophoping te vermijden. Deze principes zijn essentieel om het passivhaus-label te behalen.
De voorbereiding van het werkvloer en de plaatsing van alle panelen, evenals de talrijke zaagsneden (door de aanwezigheid van een liftschacht) werden door drie personen op twee weken tijd uitgevoerd.

Over JACKON Insulation:
Al meer dan 30 jaar is JACKON Insulation GmbH nationaal en internationaal succesvol als producent van hoogwaardige XPS isolatiematerialen en bouw- en tegelelementen van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS).
Het bedrijf heeft meer dan 300 medewerkers en naast zijn twee vestigingen in Duitsland tevens filialen in België, Frankrijk en Zwitserland.
Met de ontwikkeling van innovatieve producten, zoals JACKODUR®-isolatiematerialen en JACKOBOARD®-bouwelementen en -tegelelementen, heeft JACKON Insulation GmbH zich toekomstgericht opgesteld in een zwaar concurrerende markt en behoort het bedrijf nu tot de pioniers in de isolatiebranche.

Cobosystems biedt bestekteksten aan voor het gamma van Jackon Insulation, ook op bestekservice.be :
Voor bestekservice KLIK hier

Vraag informatie aan van JACKON INSULATION GMBH
 
Om meer informatie aan te vragen van JACKON INSULATION GMBH kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.  
     


Zie voor andere relevante zoekbegrippen ook:

(13.9)Xn7(M2) - Funderingen / hulpstukken, verloren bekisting, XPS, therm. isol.
(43.9)Ra(M2) - Vloerafwerkingen, isolatieplaten, alg., thermisch isolerend