De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Biobased bouwen in Westerlo : The Exploded View Beyond Building

 

Bouwen met biobased materialen, grondstoffen die nagroeibaar zijn, zoals hout, hennep, stro, vlas en andere plantaardig grondstoffen krijgt meer en meer aandacht. Terecht, want in Europa bijvoorbeeld alleen is de bouw verantwoordelijk voor 50% van de materiaalstromen. De vraag naar nieuwe bouwmaterialen blijft exploderen hetgeen resulteert in een groeiende extractie met alle desastreuze gekende gevolgen op onze omgeving.

Als we de klimaatdoelstellingen willen behalen zullen we moeten inzetten op beperking van ons materiaalgebruik, hoogwaardig hergebruik en duurzame alternatieven. In die zin vormen biobased bouwmaterialen een onmisbaar onderdeel van de toekomst in de bouw. Het zijn materialen die oneindig aanwezig zijn en bijdragen aan de vermindering en captatie van CO2. De productie van de materialen en het bouwproces zelf zijn in de meeste gevallen minder energie-intensief.

Foto : Copyright about today
Foto : Copyright about today

Over The Exploded View Beyond Building
The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een huis bedacht en ontworpen door Biobased Creations, toont heel wat biobased toepassingen voor onder meer gevels, vloeren, daken, isolatiematerialen, gevel- en interieurafwerking en dakbedekking. De tentoonstelling stond eerder opgebouwd op de Dutch Design Week in Eindhoven en de Floriade in Almere. De circulaire constructie zal voor de derde keer gemonteerd worden op de site van Kamp C in Westerlo in maart 2023 door Sidati, een ecologisch houtbouwer uit Lier.
The Exploded View Beyond Building werd gebouwd uit een samenwerking van en onderzoek door bouwers, producenten, agrariërs, wetenschappers, designers, overheden, kennisinstituten, storytellers en kunstenaars die zijn verenigd in The Embassy of Circular & Biobased Building.
Het samenwerkingsverband zoekt naar nieuwe perspectieven voor duurzaam bouwen en wonen. Ze bekijken de mogelijkheden voor duurzame, biobased materialen met een hoge designkwaliteit. The Exploded View gaat echter nog verder en vertelt het verhaal van de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. Hoe kan de bebouwde omgeving economisch, sociaal en ecologisch positief bijdragen en zo min mogelijk schade berokkenen? Het gebouw bestaat uit lokale materialen die nieuwe verdienmodellen voor de landbouw kunnen creëren en ervoor kunnen zorgen dat we weer met de natuur gaan samenwerken.

Ontdek alles over de tentoonstelling op www.theexplodedview.nl

Een staalkaart van BioBased materialen
In het demohuis werd er ingezet op 4 innovatieve bouwmethodes: het hergebruik van materialen, local mining, 3D printing en losmaakbaarheid/modulariteit.
Er zijn 7 themakamers die zich elk richten op een bepaalde grondstof zoals aarde, funghi en water. De getoonde materialen hebben hier allen betrekking op. Het paviljoen demonstreert meer dan 100 natuurlijke materialen die verwerkt werden uit potentiële materiaalstromen en die (voorlopig nog) niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. Denk bijvoorbeeld aan isolatiematten uit bermgras, isolatie uit mycelium of tegels gemaakt van groenafval.
Met The Exploded View toont Kamp C welke biobased materialen er vandaag, morgen en in de toekomst ter beschikking zullen zijn. Om ervoor te zorgen dat de Belgische bouwsector betrokken is, is een oproep naar materiaalproducenten, bouwers en kennispartners gelanceerd.
Hierdoor zijn er verschillende partnerschappen ontstaan met materiaalproducenten- of leveranciers.

Waarom Kamp C meewerkt aan dit project

Kamp C is het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw. De missie luidt ‘de duurzame waardeketen in de bouwsector versterken’ en daar sluit The Exploded View Beyond Building perfect op aan. Kamp C zet de schouders onder nieuwe innovatieve materialen en methoden die effectief een impact kunnen hebben in de bouwsector.

Bezoek The Exploded View Beyond Building in Westerlo

The Exploded View Beyond Building is te bezoeken van april tot en met oktober 2023 op de site van Kamp C in Westerlo. Bezoekers kunnen langskomen voor een begeleide rondleiding die te boeken is via www.kampc.be. Daarnaast werkte Kamp C een interessant programma uit gericht op kennisdeling en netwerken om alle actoren samen te brengen.

Meer weten? Kijk op www.kampc.be.

Vraag informatie aan van COBOSYSTEMS NV/SA
 
Om meer informatie aan te vragen van COBOSYSTEMS NV/SA kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.