De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

IFMA Belgium, ORI, Confederatie Bouw en Techlink lanceren de gemeenschappelijke generieke objectenbibliotheek 'Techbim'

 

Op technologisch vlak staat de installatiesector allesbehalve stil.
Sectororganisatie Techlink lanceerde samen met IFMA Belgium (International Facility Management Association, Belgium Chapter), ORI (Organisatie van Advies- en Ingenieursbureaus) en de Confederatie Bouw de Techbim Content Suite, die een grote stap vooruit betekent voor de integratie van technische installaties binnen een BIM-context (Building Information Modeling, een methode om gemakkelijk gegevens tussen de verschillende bouwpartners te delen door gebruik te maken van 3D digitale bouwmodellen).
Steeds meer advies- en ingenieursbureaus en technische installatiebedrijven krijgen de vraag om mee te BIM-men, terwijl ze zich de vraag stellen hoe dat moet en wat het inhoudt.

Meer informatie : hier klikken

IFMA Belgium, ORI, Confederatie Bouw en Techlink lanceren de gemeenschappelijke generieke objectenbibliotheek 'Techbim'

“Vandaag zien we nog vaak dat een 3D BIM-model van het studiebureau terug wordt omgezet naar vele 2D PDF-documenten en plannen waarmee het technisch installatiebedrijf dan aan de slag moet gaan om er een eigen BIM-model van te maken” schetst Kris Van Dingenen, Director General van Techlink, de weinig efficiënte werkwijze.
“Er was dus nood aan een gemeenschappelijke objectenbibliotheek van en voor alle BIM-gebruikers die te maken hebben met de technische installaties waardoor het overdragen van BIM-modellen tussen de BIM-gebruikers niet meer stuit op weerstand en waarbij het overgedragen model ook effectief bruikbaar zal zijn omdat alle BIM-gebruikers kosteloos dezelfde generieke objecten van en voor de sector gebruiken.
Dat is wat Techbim geïnitieerd heeft.” Een bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat er uitwisselbaarheid komt van producten.
Omdat een installateur in z’n BIM-model werkt met generieke objecten die opgevuld worden met productgegevens, blijven alle berekeningen en verbindingen in het model overeind op het moment dat hij z’n keuze voor een product van merk A wil wijzigen naar een keuze voor een equivalent product van merk B.
Het as-built dossier dat overgedragen wordt aan de opdrachtgever of zijn facility manager is daarmee ook geen stapel papier meer, maar een BIM-model met daarin alle informatie.

De Techbim Content zal op termijn open-source toegankelijk zijn voor gebruik in België en de komende jaren uitgebreid worden naar Structures en meerdere BIM modelleersoftware.

Vraag informatie aan van COBOSYSTEMS NV/SA
 
Om meer informatie aan te vragen van COBOSYSTEMS NV/SA kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.