De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Wat maakt de Sanha RefHP-fittingen zo uniek ?

 

Als fabrikant van fittingen heeft SANHA al een mooi portfolio opgebouwd met verschillende series.
Met de nieuwe maat 2 5/8" werd het assortiment van de RefHP-serie opnieuw uitgebreid. De koper-ijzer soldeerfittingen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in hogedrukkoelsystemen. Valérie Matthys (27) en Mathias Van den Broeck (30) vormen samen het jonge en dynamische hart van het productmanagementteam binnen SANHA. In dit dubbelinterview leggen ze uit wat de RefHP-fittingen zo uniek maakt.


Wat is uw rol binnen SANHA?
Mathias: "Ik ben sinds 2012 werkzaam bij de SANHA-groep als Product Manager.
Valérie heeft het productmanagementteam twee jaar geleden vervolledigd. Wij beheren het complete productportfolio, voeren markt- en productanalyses uit, zorgen voor degelijke opleidingen en volgen alle projecten centraal op als schakel tussen de markt, onze ontwikkelingsafdelingen, productie, marketing en verkoop.
Sinds begin vorig jaar ben ik ook verantwoordelijk als Business Development Manager voor de SANHA-groep".

Welke doelgroep en toepassingen worden beoogd met de RefHP soldeerfittingen?
Mathias: "De RefHP-serie bestaat uit soldeerfittingen gemaakt van koper-ijzer. In de legering is ijzer aan het koper toegevoegd om het materiaal harder en steviger te maken, waardoor een hogere druk kan worden bereikt dan bij standaard koper.
De fittingen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in hogedruk (CO2) koelsystemen tot 130 bar.
Met deze serie willen we vooral de koelindustrie aanspreken. In het bijzonder richten wij ons met deze serie op installateurs en fabrikanten van commerciële en industriële koelsystemen.
We zien ook een sterke groei in deze markt naar CO2-systemen en toepassingen op 80 en 90 bar."

Wat maakt de Sanha RefHP-fittingen zo uniek ?

Is er een reden waarom CO2 koelinstallaties steeds populairder worden?
Valérie: "Daar zijn verschillende verklaringen voor. CO2 is vanuit energetisch oogpunt zeer aantrekkelijk in vergelijking met conventionele koudemiddelen.
Er kunnen enorme energiebesparingen worden gerealiseerd. CO2 zorgt ook voor stabiele prestaties met een hoge warmteafgifte en geen temperatuurschommelingen.
Daarnaast is er de uitfasering van F-gassen. F-gassen hebben een zeer hoge GWP-waarde (Global Warming Potential) en hebben daardoor een grote (negatieve) invloed op de opwarming van de aarde.
Het gebruik van gassen met een hoge GWP-waarde woerd vanaf 2020 verboden en verdere uitfaseringen zullen de komende jaren volgen. CO2 heeft een GWP van 1 en biedt daarom een ideale, groene ‘future-proof’ oplossing.

Waarom werd de afmeting 2 5/8'' ingevoerd, aangezien dit toch een behoorlijke investering met zich meebrengt?
Mathias: "SANHA kwam 5 jaar geleden op de markt met de RefHP soldeerfittingen als alternatief voor K65.
Inmiddels zijn deze fittingen een gevestigde waarde geworden die we aan bijna alle grote supermarktketens en OEM-unitfabrikanten leveren.
Voorheen werd het portfolio al uitgebreid met de afmeting 2 1/8", speciaal op verzoek van fabrikanten van koelinstallaties.
Oorspronkelijk dachten we dat dit een nichemarkt was, maar de afmeting lijkt erg populair te zijn. De installaties worden steeds groter en de vraag naar meer koelcapaciteit neemt toe, waardoor automatisch de vraag naar de specifieke afmeting 2 5/8” kwam. Bij deze installaties is er anders een nood aan twee toevoerlijnen van 2 1/8”.
Met de nieuwe producten in het gamma kan dit met één lijn aan de koelcapaciteit voldaan worden.”
Valérie: "Gelukkig konden we dankzij ons eigen ontwikkelingsteam en de productie hier in Ternat zeer snel inspelen op deze marktvraag.
Het is geen gemakkelijke afmeting om te produceren door de enorme wanddikte. Dankzij onze eigen machinebouw zijn we in staat om de benodigde kracht in de machines te voorzien.
We zien dat concurrenten die mogelijkheid niet hebben en daarom alternatieven in messing bieden. Het solderen van messing heeft helaas nadelen ten opzichte van koper-ijzer.
Messing moet langzamer en zorgvuldiger worden verwarmd, waardoor er een tijdbesparing van 25% optreedt bij het gebruik van onze RefHP fittingen.
Messing moet ook worden gesoldeerd met een hoger zilvergehalte dan koper-ijzer, waardoor het duurder wordt."

Mathias: "Om de klant een complete oplossing te kunnen bieden, zijn er naast fittingen natuurlijk ook installatiebuizen nodig.
We hebben onmiddellijk contact opgenomen met de verschillende buizenleveranciers en ook zij hebben dit project in zeer korte tijd kunnen realiseren".

Waarom zouden installateurs kiezen voor RefHP soldeerfittingen in plaats van TIG-lassen?
Mathias: "De voordelen van solderen ten opzichte van TIG-lassen zijn aanzienlijk. Allereerst is er het tijdbesparende aspect.
Braseren is veel eenvoudiger dan TIG-lassen en is 2,5 keer sneller. Daarnaast is er het kostenbesparende aspect.
TIG-lassers zijn veel duurder in uurloon dan werknemers die kunnen solderen.
Omdat er sneller gesoldeerd kan worden, zijn de totale arbeidskosten per uur ook veel lager.
Daar komt nog bij dat de TIG-lassers jaarlijks een dure en tijdrovende opleiding moeten volgen.
Tot slot hebben veel bedrijven geen TIG-lassers in dienst, waardoor ze genoodzaakt zijn om met onderaannemers te werken.
Deze kosten verdwijnen met het gebruik van onze RefHP soldeerfittingen.

Wat maakt RefHP speciaal in vergelijking met vergelijkbare fittingen van concurrenten?
Valérie: "Waar K65-fittingen compatibel zijn met de Wieland K65-buis, zijn onze RefHP-fittingen compatibel met alle soorten koper-ijzer buistypes die op de markt verkrijgbaar zijn.
Dit biedt de klant extra flexibiliteit. Wij garanderen een perfecte verbinding met zowel HALCOR - TALOS XS, Wieland - K65 als HME - CL12 buizen.
Daarnaast bieden we ook het grootste assortiment aan. Ons assortiment heeft allerlei speciale afmetingen en vormen, zoals reductiebochten, verlengstukken, reductie T-stukken naar ¼" voor meetgereedschappen, noem maar op, SANHA heeft het".

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via 02054 925 170 of technik@sanha.com!

Voor de bestekteksten van Sanha op bestekservice.be KLIK hier

Vraag informatie aan van SANHA BVBA
 
Om meer informatie aan te vragen van SANHA BVBA kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.  
     


Zie voor andere relevante zoekbegrippen ook:

(59)Aa - Leidingen, systemen, alg.
(59)Ah5 - Leidingen, systemen, koper