De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Bordeauxrode golfplaten aan het meer van Zürich

 

De vier roodkleurige huizen van architectenbureau Grob Schöpfer aan het meer van Zürich in Horgen zullen niemand ontgaan.
De woningen rondom het meer zijn erg populair, waardoor er nog maar weinig beschikbaar zijn en de vraagprijs snel oploopt.
Om deze reden hebben de vier gebouwen aan de ‘Pfnüselküste’, zoals de lokale bewoners de iets minder mooie zuidelijke oever van het meer noemen, een compact formaat.
Ze doen denken aan rijtjeshuizen uit de jaren dertig, met een schuin aflopend dak dat het geheel visueel samenbrengt.
Het ingehuurde architectenbureau heeft zich de opdracht gesteld hoogwaardige materialen te gebruiken voor de woningen: plafonds van schoonbeton, eikenhouten raamkozijnen en een gevel van golfplaat met een uitgesproken rode kleur; dit zijn de bescheiden optische highlights van de gebouwen die binnen de kortste keren waren verkocht.

Bordeauxrode golfplaten aan het meer van Zürich

Droom van de architect
Met het rode metalen uiterlijk is een langgekoesterde wens van Thomas Schöpfer in vervulling gegaan. Voorheen zagen zijn opdrachtgevers het idee niet zitten. Maar dankzij de samenwerking met een particuliere investeerder kon hij zijn idee zelf verder uitwerken en had hij bij het plannen en de kwaliteit van de uitvoering in eerste instantie de vrije hand.
Niets stond de rode gevel dus meer in de weg en de geperste legeringen van Prefa boden het optimale materiaal. Net als bij al zijn projecten was het voor hem belangrijk dat zowel de vormgeving als de functionaliteit tot zijn recht kwam. Samen met zijn team markeerde de architect de bouwmassa op de millimeter precies in de helling. Op die manier kon hij het beschikbare bouwvolume volledig benutten met loggia’s en hofjes. Iedere woning heeft een woonoppervlak van 140 m² en drie verdiepingen.
Bij het ontwerp van de ruimten lag de nadruk op efficiëntie en compacte afmetingen. Het dakterras is te bereiken via trappen en kan als zonneterras en tuin worden gebruikt. De huizen worden bewoond door huishoudens in verschillende samenstellingen, van alleenstaand tot een groot gezin met vader, moeder, drie kinderen en een hond.

Kleine details en veel precisiewerk
De metaalbewerkers van Saiti AG hadden bij het project te maken met vele uitdagingen die om precisie en geduld vroegen.
Ze moesten toewerken naar een geveloppervlak van 370 m² met 2,5 ton aluminium legering van 2 mm dik.
De elementen met een breedte van 14 cm werden pas na het nauwkeurige bijsnijden met de gekozen kleur gepoedercoat en sluiten naadloos op elkaar aan. Daarbovenop kwam het verzoek van de architect bij het plaatsen van de gehele, tot wel zes meter hoge gevel liever geen horizontale voegen te gebruiken.
Door de verdekte bevestiging via een ankerpunt in het midden en overeenkomstige glijpunten vindt de uitzetting van het materiaal in de lengte plaats.
De vereiste ventilatieopeningen in de gevel moesten met een afkortzaag schuin worden ingesneden, aangezien laseren vanwege de lengte van de profielen niet mogelijk was.
“De optelsom van alle kleine details maken het tot iets moois”, vat Thomas Schöpfer samen. Hij verheugt zich al op nieuwe soortgelijke projecten.

Materiaal : Prefa golfplaten.
Architecten : Grob Schöpfer Architekten

Voor de bestekteksten van PREFA ALUMINIUMPRODUCTEN op bestekservice.be
KLIK hier

Vraag informatie aan van PREFA Aluminiumprodukte
 
Om meer informatie aan te vragen van PREFA Aluminiumprodukte kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.  
     


Zie voor andere relevante zoekbegrippen ook:
(41)Na - Gevelafwerkingen, golfplaten, alg.