De Belgische Bouwdocumentatie
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share

Een religieus centrum met pit, Prefalz en Prefabond

 

Het religieuze centrum FOKUS, in het hart van Sierning in Opper-Oostenrijk, heeft het centrale plein van het plaatsje van nieuw elan voorzien.
Na vijftig jaar was het oude centrum aan vernieuwing toe en de keuze viel daarbij op een geheel nieuw gebouw.
Het architectenkantoor ARKFORM van Klaus Landerl kwam bij de aanbesteding als winnaar uit de bus vanwege het zowel functionele als visueel aantrekkelijke conceptontwerp.
De constructie met twee verdiepingen is rondom de apsis van de kerk gebouwd en heeft twee spits toelopende, uitstekende daken.
De bronskleurige gevel van PREFABOND aluminium composietplaten kleurt goed bij het zandsteen van het gotische kerkgebouw.
De geslaagde combinatie van oud en nieuw is toe te schrijven aan de open houding van de kerkelijke gemeenschap en de ontwerpvaardigheden van de architecten.

In goed overleg
Voor Klaus Landerl en zijn team was het van begin af aan belangrijk om de bewoners bij het plan te betrekken en zich beschikbaar te stellen als contactpersoon, zodat het project kon uitgroeien tot een verrijking voor de gemeente.
“De toekomstige gebruikers van het centrum hebben ons precies laten weten wat ze nodig hebben. Wij zijn vervolgens met die informatie aan de slag gegaan”, zegt Landerl. De grote zaal is geschikt voor evenementen, tentoonstellingen en feesten, kan in meerdere ruimten worden opgedeeld en is zowel bereikbaar via het centrale plein als middels de vrijstaande trap.
De ruimten onder het gebouw zijn voornamelijk bedoeld voor jongeren en hebben een aparte ingang. De kleur van de gevel is in samenspraak met de priester uitgekozen.
“Bij het gesprek over het patina hebben we ons hard gemaakt voor de kleurvaste aluminium composietplaten. Kleurveranderingen hadden het uniforme voorkomen van de kerk en het nieuwe gebouw in de loop van tijd zeker verstoord”, zegt Landerl.

Een religieus centrum met pit, Prefalz en Prefabond

Alles zit als gegoten
Waar eerst een ietwat onbehouwen, stenen gebouw stond, staat nu een centrum dat aan alle kanten iets te bieden heeft.
Er zijn grote ramen gericht naar het zuiden op een balkon, op het pleintje voor de ingang van de kerk en op de prachtige zandstenen muur van de apsis.
Het dak met een beklede dakgoot aan de binnenzijde en minimale helling van bronskleurige Prefalz is zichtbaar verbonden met de PREFABOND aluminium composietplaten van de gevels.
“De meeste beslissingen zijn direct op de bouwplaats al naargelang de situatie gemaakt en uitgevoerd”, zegt Gabriel Trinkl, projectleider van het religieuze centrum in Sierning.
“Zo zijn bijvoorbeeld de uiteindelijke hellingshoeken en gevelformaten ter plaatse afgestemd met de timmerlieden en metaalbewerkers.”
De twee uitstekende daken hebben geen rechte hoeken. De metaalbewerkers van het bedrijf Dach Zach uit Kremsmünster hebben op de werkplaats iedere composietplaat met uiterste precisie op maat gesneden, ter plaatse bewerkt en op de onderconstructie bevestigd.

Materiaal:
Dakbekleding bronskleurige Prefalz en gevelafwerking PREFABOND aluminium composietplaten.
Architecten:
architectenkantoor ARKFORM van Klaus Landerl


Voor de bestekteksten van PREFA ALUMINIUMPRODUCTEN op bestekservice.be
KLIK hier

Vraag informatie aan van PREFA Aluminiumprodukte
 
Om meer informatie aan te vragen van PREFA Aluminiumprodukte kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis Cobosystems nieuwsbrief.  
     


Zie voor andere relevante zoekbegrippen ook:
(41)Na - Gevelafwerkingen, platen met overlap, alg.